Postpartum Rage: wat je wel en niet ziet

Tijdens de zwangerschap merk je dat je week na week de dagen aftelt tot het volgende trimester. Zodra het tweede trimester toeslaat, denk je: “Misschien zal mijn constante misselijkheid verdwijnen.” Dan komen we in het derde trimester, en je kunt niet wachten tot de baby eruit komt. Het zijn de laatste weken voor de komst van de baby, tijd om die laatste dingen op te rapen die je nodig hebt en de kinderkamer af te maken. We worden ertoe gebracht te geloven dat als de baby eenmaal hier is en ons op aarde begroet, dat moet betekenen dat de reis voor ons voorbij is, toch? Mis. Zo, zo fout. Nadat je de baby hebt gekregen, begint het “vierde trimester”. En het kan een doozy zijn.

Wat is postpartum woede?

Voor veel moeders moet het vierde trimester het moeilijkste deel zijn van het groeien en het krijgen van een baby. Het is een totale verschuiving in hoe je de afgelopen negen maanden je leven hebt geleefd. Direct na de geboorte dalen je oestrogeen- en progesteronspiegels dramatisch. En met je hormonen alle kanten op, samen met de fysieke en emotionele handeling van de bevalling, kan het je allemaal op je knieën doen vallen. Maar het is zo belangrijk om te weten dat je niet de enige bent die die gevoelens voelt van wat sommigen postpartum woede zouden kunnen noemen tijdens deze moeilijke periode. Het zijn niet noodzakelijk de gevoelens van depressie of angst. In plaats daarvan ervaar je uitbarstingen, woede en prikkelbaarheid. Dan volgt het met schuld en schaamte voor het ervaren van postpartum woede. Moeders die postpartum woede voelen, kunnen een teken zijn dat ze postpartumdepressie of angst of een andere postpartum stemmingsstoornis hebben.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van woede na de bevalling kan zijn:

 • Een verhoogde hoeveelheid schreeuwen of vloeken
 • Moeite met het beheersen van je humeur
 • Een fysieke uiting van woede, zoals stompen of met dingen gooien
 • Gewelddadige gedachten of driften ervaren
 • Na afloop een stortvloed aan emoties voelen, waaronder schaamte.
 • Vasthouden aan dingen die je van streek maken
 • Niet in staat zijn om in je eentje je humeur te verbeteren

Hoewel u deze symptomen misschien ervaart, geeft niet veel aan de buitenkant aan dat er een probleem is. Natuurlijk, er zijn wallen onder je ogen door slaapgebrek. Je bent misschien kort en soms grof met je woorden. Maar dat is niet ongewoon voor een nieuwe moeder. Het kan immers zijn dat u nog aan het herstellen bent van de geboorte en voor een pasgeborene zorgt. Hoewel je misschien hebt geprobeerd je voor te bereiden op deze postpartumervaring, is de realiteit ervan niet iets waar je je echt op kunt voorbereiden.

Postpartum woede is niet ongewoon

Veel vrouwen realiseren zich niet dat woede na de bevalling niet ongewoon is, maar we zijn bang om erover te praten, bang om het te voelen en gewoon bang om te begrijpen wat er onder de oppervlakte borrelt. Zoals eerder vermeld, bevinden onze hormonen zich de afgelopen negen maanden in de grootste achtbaan die de mens kent. Nu verwacht de wereld dat we weer normaal worden, alles laten vallen en de ultieme #1 moeder worden. Soms voelt het alsof de wereld vergeet dat wij moeders mensen zijn die moeite hebben om zich aan te passen aan ons nieuwe leven. Hoe zit het met ons te zien als mensen die iets heel intens hebben meegemaakt? Ja, het is ongelooflijk en iets waar we dankbaar voor zijn, maar het is een enorme mentale, fysieke en emotionele verandering in ons leven. Misschien moet de wereld erkennen dat ook wij getroost en behandeld moeten worden als we herstellen?

Geboorte kan iets moois zijn, en het is iets moois. Er gaat niets boven eindelijk een gezonde baby te ontmoeten na een lange tijd van onbekenden en zorgen. Ik besefte echter dat veel van mijn postpartum-woede voortkwam uit het feit dat ik niet werd herkend als een vrouw die gewoon door een hel ging om haar baby te ontmoeten. Begrijp me niet verkeerd, “Mam” is een geweldige titel om te hebben. Maar we zijn nog steeds individuen met individuele behoeften waaraan moet worden voldaan. Dat zou niet teveel gevraagd moeten zijn.

Je bent niet alleen

Er zijn ook zoveel verschillende soorten postpartumscenario’s waarmee vrouwen te maken hebben. Postpartum is geen one-size-fits-all, en het treft niet iedereen hetzelfde. Sommige moeders hebben een miskraam, doodgeboorte of onvruchtbaarheid meegemaakt. Maakt dat hun postpartum reis minder dan? Niet eens in de buurt. Postpartum woede kan in die situaties veel moeilijker zijn om mee om te gaan. Zonder een reddende genade is het nog moeilijker om door te gaan en een deel van die woede vast te houden terwijl je je dagelijkse leven voortzet. Je hormonen zijn er nog, je gevoelens zijn nog steeds geldig en de emoties na de bevalling kunnen in deze situaties soms ondraaglijk worden. Het is belangrijk om te weten: je bent niet de enige.

Het “vierde trimester” is een belangrijke tijd voor uzelf en de mensen om u heen om te weten dat u met zorg en medeleven moet worden behandeld. Je bent niet minder een moeder als je verdriet, woede of gewoon jezelf niet voelt. Het is een cruciale tijd in je leven en je verdient steun. Natuurlijk moet je dankbaar zijn voor wat je hebt, maar je kunt ook erkennen wat je hebt meegemaakt. Het is een tijd om lief te hebben en te koesteren, maar ook om zelf geliefd en verzorgd te worden. Je begint aan je nieuwe rol als moeder. Maar vergeet niet de rol van jezelf die je speelde voor dit nieuwe leven.

Wat te doen en behandelingen voor postpartum woede

Als je merkt dat je intense woede voelt, is er hulp beschikbaar. Er zijn verschillende opties voor behandeling en daarom is het het beste om met uw arts te praten om te bepalen wat de beste behandeling voor u is. De verschillende opties zijn:

 • Steungroepen – het ontvangen van zelfhulpadvies en het ontmoeten van andere moeders die dezelfde ervaringen doormaken, kan haar gevoelens helpen valideren. Dit kan online of persoonlijk.
 • Praat therapie – met een counselor of psycholoog om coping-technieken te leren.
 • Medicatie en/of ziekenhuisopname — indien nodig, is medicatie of ziekenhuisopname nodig voor een tijdelijke periode om haar algemene gemoedstoestand te helpen verbeteren.

Bronnen

Als jij of iemand die je kent last heeft van woedeaanvallen na de bevalling en meer hulp en informatie nodig heeft, neem dan contact op met een van de onderstaande bronnen:

 • Postpartum Ondersteuning Internationaal (PSI) – biedt online ondersteuningsgroepen, verwijzingen van lokale teletherapieaanbieders, hulplijn, online professionele training en andere diensten voor u
  • Telefoon crisislijn: 1-800-944-4773
  • Tekstondersteuning: (503) 894-9453
 • Moederschap Begrepen — een online community die groepsdiscussies en bronnen biedt via een mobiele app
 • De moeder-ondersteuningsgroep – biedt gratis peer-to-peer-ondersteuningsgroepsgesprekken op Zoom-gesprekken onder leiding van getrainde postpartum-advocaat-facilitators
 • Nationale Alliantie voor Geestesziekten (NAMI) – een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg die zich inzet voor het opbouwen van een beter leven voor de miljoenen Amerikanen die getroffen zijn door een psychische aandoening
  • Telefoon crisislijn (800-950-6264)
  • Sms de crisislijn (“NAMI” naar 741741) voor mensen die onmiddellijke hulp nodig hebben
 • Nationale reddingslijn voor zelfmoordpreventie — biedt gratis 24/7 hulplijnen die beschikbaar zijn voor mensen in een crisis die misschien overwegen hun leven te nemen.
  • Bel 800-273-8255
  • Sms “HALLO” naar 741741

Bovenal ben je niet de enige in deze onbekende wateren. Je maakt deel uit van een gemeenschap van moeders die na de bevalling dezelfde gevoelens hebben als jij. We zijn met velen en we moeten allemaal bij elkaar blijven in de moeilijkste tijden, wetende dat we hier doorheen komen. Ze zeggen dat er een dorp voor nodig is om een ​​kind op te voeden. Er is ook een dorp voor nodig om van de moeder van dat kind te houden en voor die moeder te zorgen.

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Jebabydichtbij
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart