Identificeren en beheren van postpartum-incontinentie

Tijdens en na de zwangerschap ondergaat het lichaam drastische veranderingen van het laten groeien van je baby en genezing na de geboorte. Naarmate organen zich aanpassen en alle spieren, botten en ligamenten rond de onderbuik zich uitstrekken, wordt er meer druk uitgeoefend op uw blaas en bekkenbodemspieren. Dit kan leiden tot verminderde blaascontrole en/of verhoogde aandrang tot urineren. Dit wordt postpartum-incontinentie genoemd en het treft meer vrouwen dan u denkt. Bij benadering een op drie nieuwe moeders ervaren een zekere mate van postpartum urine-incontinentie. Drie verschillende soorten urine-incontinentie kunnen nieuwe moeders treffen. Daarom is het belangrijk om te begrijpen met welke u te maken heeft voordat u een behandelplan opstelt. Dus laten we beginnen met het identificeren en behandelen van postpartum-incontinentie!

Soorten urine-incontinentie

Zoals hierboven vermeld, zijn er drie verschillende soorten urine-incontinentie, die elk verschillende oorzaken en symptomen hebben. Laten we ze hieronder opsplitsen:

Stress urine-incontinentie

Stress-urine-incontinentie is meer een fysieke incontinentie. Dit gebeurt wanneer iemand hoest, lacht of niest, wat allemaal de buikdruk verhoogt. De bekkenbodemspieren, of de urethrale sluitspier, hebben niet genoeg kracht om de verhoogde buikdruk te weerstaan. Als gevolg hiervan geven de spieren mee en gaat de urethra open, waardoor blaaslekkage ontstaat.

Stressincontinentie kan het gevolg zijn van zwangerschap en elke vorm van bevalling. Hoewel het vaker voorkomt bij vrouwen die een vaginale bevalling hebben gehad, kunnen vrouwen nog steeds stressincontinentie ontwikkelen door een C-sectie. De verhoogde buikdruk tijdens de zwangerschap verzwakt de buik- en bekkenbodemspieren, waardoor het moeilijker wordt om lekkage te voorkomen.

Aandrangincontinentie

Aandrangincontinentie is wanneer u een sterk verlangen heeft om naar het toilet te gaan. Het wordt meestal veroorzaakt doordat de blaasspier mogelijk valse signalen van het zenuwstelsel ontvangt die zeggen: “Hé, we zitten vol. We moeten naar de wc.” Als gevolg hiervan begint de spier te knijpen voordat je in de badkamer bent. Dit veroorzaakt het gevoel van meer volheid en druk in uw bekken, dus u moet zich plotseling naar de badkamer haasten. In sommige gevallen kunt u onderweg lekken. Nogmaals, de verbinding van het zenuwstelsel naar je detrusorspier, die zich bij de blaas bevindt, krijgt niet de juiste signalen om te zeggen: “Hé, ik zit hier in een badkamer.” Dit geeft je heel weinig controle over deze driften.

Aandrangincontinentie komt vaker voor bij vrouwen met een C-sectie, omdat het een operatie is waarbij sommige zenuwen naar het gebied moeten worden gemanipuleerd. Als er een compromis is geweest met de zenuwen die naar de blaas gaan, waarvan de belangrijkste uw S3-zenuw is, kan dat een overvloed aan signalen naar uw blaas veroorzaken en het gevoel van urgentie veroorzaken.

Gemengde urine-incontinentie

Gemengde incontinentie is een combinatie van stress- en aandrangincontinentie. De ene kan erger zijn dan de andere, dus in veel gevallen met gemengde incontinentie is het nuttig om een ​​blaasfunctietest te laten doen om de belangrijkste problemen te identificeren.

Postpartum-incontinentie beheren

Er is geen one-size-fits-all behandelplan voor vrouwen die te maken hebben met postpartum-incontinentie. Maar er zijn verschillende dingen die vrouwen kunnen doen om de aandoening onder controle te houden en blaaslekkage te voorkomen.

1. Vermijd eten/drinken dat het slijmvlies van de blaas irriteert.

Als je merkt dat bepaalde voedingsmiddelen/dranken problemen en irritatie veroorzaken, probeer die dan te vermijden. De meest voorkomende boosdoeners van blaasirritatie zijn gekruid voedsel, citrusvruchten, voedsel op basis van tomaten en cafeïne. Iedereen is echter anders, dus zorg ervoor dat je naar je lichaam luistert en weet wat je triggervoedsel of -drank kan zijn. Een uitstekende manier om dit bij te houden is door een voedingsdagboek bij te houden.

2. Blijf gehydrateerd.

De meeste mensen drinken te weinig water, maar vooral zwangere vrouwen drinken te weinig water. Tijdens de zwangerschap neemt uw bloedvolume met de helft toe, wat betekent dat u meer geconcentreerde urine krijgt. Meer geconcentreerde urine kan urgentie veroorzaken en ook het blaasslijmvlies irriteren. Het is belangrijk om uw waterinname te verhogen tot ergens tussen de 80 en 100 ons water per dag. Dit klinkt misschien achterlijk gezien de extra druk op de blaas tijdens de zwangerschap die ervoor zorgt dat je vaker moet plassen, maar als je er een goede gewoonte van maakt om voor en tijdens de zwangerschap voldoende water te drinken, bereid je je systeem al voor en hopelijk zet je deze gewoonte postpartum voort , vooral als u borstvoeding geeft.

3. Werk aan uitstel van urgentie.

Niemand mag langer dan twee uur tussen het urineren zitten, wat betekent dat als je voldoende gehydrateerd bent, je om de twee uur naar de badkamer moet gaan. Een belangrijk onderdeel van het uitstel van urgentie is ervoor te zorgen dat u niet te lang wacht tussen leegtes en die drempel bereikt waar u haast niet meer terugkomt. Voor zwangere vrouwen, als je voldoende gehydrateerd blijft, betekent dit dat je elk anderhalf tot twee uur of één tot twee uur naar de badkamer kunt gaan.

4. Focus op meer dan Kegels.

Er lijkt een misvatting te bestaan ​​dat Kegel-oefeningen en alleen focussen op de bekkenbodemspieren kunnen helpen bij het herstel na de zwangerschap. Maar dat is zwaar misplaatst. Het is zoveel meer dan de bekkenspieren die je nodig hebt om te werken. Tijdens de zwangerschap zet je baarmoeder uit, je buikspieren strekken zich uit en je rug- en heupspieren zijn aangetast. Je hebt meer een tepel-tot-knie-oefenprogramma nodig dat zich richt op het versterken van al deze spieren. Dus hoewel Kegels geweldig zijn, kunnen ze je alleen zo ver brengen. Het in lagen aanbrengen van deze verschillende soorten oefeningen werkt het beste omdat al deze spieren samenwerken.

5. Praat met uw arts over bekkenbodemfysiotherapie.

Hoewel er een paar oefeningen zijn die u thuis kunt doen om deze spieren te versterken, is bekkenbodemfysiotherapie uw beste en veiligste gok. Elke zwangerschap is anders. De bekkenbodem van elke vrouw reageert anders op zwangerschap en bevalling, waardoor het belangrijk is om iemand te zien die de bekkenanatomie begrijpt. Idealiter moeten vrouwen tijdens de zwangerschap naar de bekkenbodem PT worden gestuurd en dan zes weken daarna. Om goed te herstellen en problemen te voorkomen, is het raadzaam om de hulp in te roepen van een trainer die nieuwe moeders kan begeleiden bij oefeningen om hun lichaam te versterken. Dit is uiterst waardevol, vooral bij diastase recti, die vaak gepaard gaat met stress-incontinentie.

Neem postpartum-incontinentie serieus

Als je na de bevalling elk half uur tot een uur naar het toilet gaat of last hebt van blaaslekkage, is het belangrijk om medische hulp in te roepen. Het is bekend dat de blaas en urethra trauma kunnen hebben tijdens zowel vaginale als keizersneden. Veel vrouwen denken gemakkelijk dat incontinentie normaal is omdat ze een baby hebben gekregen. Maar alleen omdat het gebruikelijk is, is het niet iets om af te wijzen.

Naast de hierboven genoemde veranderingen in levensstijl, is een belangrijk onderdeel van het voorkomen en behandelen van postpartum-incontinentie ervoor te zorgen dat vrouwen eerder vroeger dan later in de bekkenbodem PT komen. In een perfecte wereld zou elke vrouw een bekken-PT-onderzoek ondergaan voordat ze zwanger wordt, een evaluatie krijgen tijdens de zwangerschap en doorgaan met de bekkenbodem-PT tot na de bevalling. Als we bekkenbodemtherapie een routineonderdeel van de gezondheidszorg voor vrouwen zouden maken, zouden er veel minder gevallen van verzakking van de bekkenorganen en urine-incontinentie zijn.

Postpartum-incontinentie moet niet lichtvaardig worden opgevat. Vrouwen moeten voor, tijdens en na de zwangerschap voor zichzelf pleiten om ervoor te zorgen dat ze snel en goed genezen. Dit zal er ook voor zorgen dat eventuele onmiddellijke problemen die zich na de levering voordoen, geen problemen op de lange termijn worden.

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Jebabydichtbij
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart