Opvliegers tijdens de overgang: oorzaken en behandelingen

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw waarin haar hormonale niveaus veranderen en haar menstruatiecyclus stopt. Een van de meest voorkomende symptomen van de opvliegers overgang. Opvliegers zijn plotselinge, intense gevoelens van warmte die het gezicht, de nek en de borst kunnen overspoelen en gepaard kunnen gaan met zweten en hartkloppingen. In deze tekst zullen we de oorzaken van opvliegers tijdens de overgang bespreken, evenals de verschillende behandelingen die beschikbaar zijn.

Oorzaken van opvliegers tijdens de overgang

Opvliegers zijn het gevolg van de schommelingen in de hormonale niveaus tijdens de overgang, met name de daling van het hormoon oestrogeen. Oestrogeen heeft invloed op de hypothalamus, het deel van de hersenen dat de lichaamstemperatuur regelt. Wanneer het niveau van oestrogeen daalt, wordt de hypothalamus gevoeliger voor veranderingen in de lichaamstemperatuur en kan het de thermostaat van het lichaam verkeerd afstellen. Hierdoor kan het lichaam reageren alsof het te warm is, wat leidt tot opvliegers.

Andere factoren die opvliegers kunnen veroorzaken zijn onder andere

Stress en angst: deze kunnen de bloedvaten verwijden en de hartslag verhogen, waardoor opvliegers kunnen ontstaan.

Roken: het kan de bloedvaten vernauwen en de kans op opvliegers vergroten.

Cafeïne en alcohol: deze kunnen de bloedvaten verwijden en de kans op opvliegers vergroten.

Behandelingen voor opvliegers tijdens de overgang:

Er zijn verschillende behandelingen die kunnen helpen bij het verminderen van opvliegers tijdens de overgang. Hieronder staan enkele van de meest effectieve behandelingen:

Hormoonvervangende therapie (HRT)

Dit is een behandeling waarbij oestrogeen in de vorm van pillen, pleisters, gels of sprays wordt ingenomen om het niveau van dit hormoon in het lichaam te verhogen. Het kan helpen om opvliegers te verminderen en andere symptomen van de overgang te behandelen. HRT is echter niet voor iedereen geschikt en kan bij sommige vrouwen bijwerkingen veroorzaken.

Niet-hormonale behandelingen

Er zijn verschillende niet-hormonale behandelingen die kunnen helpen bij het verminderen van opvliegers. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Antidepressiva: bepaalde soorten antidepressiva kunnen helpen bij het verminderen van opvliegers.

Gabapentine: dit is een medicijn dat normaal gesproken wordt gebruikt om epilepsie te behandelen, maar het kan ook helpen bij het verminderen van opvliegers.

Acupunctuur: sommige vrouwen hebben baat bij acupunctuur om opvliegers te verminderen.

Veranderingen in leefstijl kunnen ook helpen bij het verminderen van opvliegers. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Verminderen van stress: stress kan opvliegers verergeren, dus het verminderen van stress kan helpen om opvliegers te verminderen. Yoga, meditatie en andere ontspanningstechnieken kunnen hierbij helpen.

Gezond eten: het eten van een gezond dieet kan helpen bij het verminderen van opvliegers. Vermijd hete en gekruide voedingsmiddelen, omdat deze opvliegers kunnen veroorzaken. Eet ook veel groenten, fruit en volle granen.

Bewegen: regelmatig bewegen kan helpen bij het verminderen van opvliegers. Probeer minstens 30 minuten per dag te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen of zwemmen.

Natuurlijke remedies

Sommige vrouwen vinden verlichting van opvliegers overgang door het gebruik van natuurlijke remedies, zoals:

Soja: sojaproducten bevatten fyto-oestrogenen, stoffen die lijken op oestrogeen en kunnen helpen bij het verminderen van opvliegers.

Zwart cohosh: dit is een kruid dat sommige vrouwen gebruiken om opvliegers te verminderen. Het is echter niet voor iedereen geschikt en kan bij sommige vrouwen bijwerkingen veroorzaken.

Vitamine E: sommige studies suggereren dat het nemen van vitamine E supplementen kan helpen bij het verminderen van opvliegers.

Opvliegers zijn een veelvoorkomend symptoom tijdens de overgang. Ze worden veroorzaakt door schommelingen in de hormonale niveaus en kunnen worden behandeld met hormonale en niet-hormonale behandelingen, veranderingen in leefstijl en natuurlijke remedies. Het is belangrijk om met een arts te praten over de beste behandelingsopties voor uw specifieke situatie. Door de juiste behandelingen te vinden, kunt u opvliegers verminderen en een comfortabelere overgang ervaren.

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Jebabydichtbij
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart