Gedachten na de bevalling die je kunt ervaren

Ze zeggen dat je hiervoor bedoeld bent. Je lichaam was bedoeld om te bevallen. Je hart was bedoeld om lief te hebben. En jij . . . je was voor moeder bedoeld. Wat ze niet zeggen is dat je lichaam na je bevalling overspoeld zal worden met emoties. Sommige brengen je in de negende wolk en andere brengen je in een donkere, geïsoleerde hoek.

Geloof me; Ik dacht dat het onmogelijk was om iets anders te voelen dan geluk en plezier na de bevalling. Maar mijn wereld stond snel op zijn kop toen mijn zoontje direct na de geboorte naar de NICU werd gebracht. Wat ik wou dat ik toen wist dat ik nu weet, is dat het oké is om die gedachten en gevoelens na de bevalling te eren. Het was oké om tegen ze aan te leunen in plaats van ze weg te duwen. Vandaag wil ik enkele gedachten delen na de bevalling die normaal zijn om te ervaren na de bevalling van je baby.

Gedachten na de bevalling die je mag verwachten na de bevalling

“We hebben ons niet aan het geboorteplan gehouden.”

Je hebt al die tijd besteed aan het samenstellen van het perfecte geboorteplan. Het plan was om naar het ziekenhuis te gaan met je weeën volgens de 5-1-1-regel (wanneer je weeën 5 minuten uit elkaar liggen, elk 1 minuut duren en 1 uur aanhouden). Je was van plan om je man in de ziekenhuiskamer te hebben. Je hebt de schattigste outfit meegenomen om je baby in te veranderen nadat ze zijn geboren. En je wist dat je een ruggenprik wilde omdat je nerveus was over de pijn.

En toen gebeurde het. Alles verliep precies het tegenovergestelde zoals je had gepland. Of u vervroegd werd opgenomen of moest worden ingeleid. Of je ruggenprik is mislukt of je baby naar de NICU moet. Wat je ook dacht dat er ging gebeuren, gebeurde niet.

Ik weet hoe het voelt als je bevalling niet zo verloopt als je de afgelopen negen maanden had gepland. Het is echter niet ongebruikelijk dat geboorten afwijken van het plan. Door deze ervaringen kun je je teleurgesteld voelen dat je het geboorteplan niet hebt gevolgd. Wat heb je verkeerd gedaan? En na veel tijd om die gevoelens te helen en te verwerken nadat mijn eerste was geboren, leerde ik dat de meeste baby’s gewoon op hun eigen voorwaarden komen. Het is niets dat je verkeerd hebt gedaan; het was gewoon niet hoe hun verhaal was bedoeld om te spelen.

“Ik had het niet onder controle.”

Een van de grootste lessen die ik leerde nadat mijn eerste baby was geboren, was dat ik de controle moest loslaten. Ik had geen controle over wanneer mijn weeëninductiemedicijnen zouden beginnen te werken. Ook had ik geen controle over het feit dat mijn lichaam een ​​infectie kreeg. Wat ik echter wel onder controle had, was het minimaliseren van mijn stress en het toestaan ​​van mijn lichaam om te ontspannen. niet doen

U kunt tijdens uw arbeidservaring momenten tegenkomen waarop u zich volledig uit de hand loopt. Het kan ervoor zorgen dat je je op een bepaalde manier schuldig voelt, maar ik wil dat je weet dat het oké is. Je liet je lichaam regeren en vertrouwde erop dat het wist wat het moest doen. Dat is echt het beste wat een moeder had kunnen doen.

“Een keizersnede maakte geen deel uit van mijn plan.”

C-secties hebben de neiging om zo’n negatieve connotatie te hebben. Vaak gevolgd door negatieve gedachten na de bevalling. Een keizersnede stond misschien niet op ‘het plan’, maar het was een noodzakelijke gebeurtenis om je te helpen je zoete bundel van vreugde veilig af te leveren. Nu kan het een beetje een schok zijn om het ziekenhuis binnen te lopen met je ziekenhuistas ingepakt voor een standaard levering, alleen maar om je een beetje onvoorbereid te voelen voor een invasieve operatie waarvan je dacht dat je die niet nodig zou hebben.

In tegenstelling tot geplande keizersneden, gebeuren de meeste spoedkeizersneden als gevolg van een complicatie tijdens de bevalling of bevalling. Enkele medische redenen waarom moeders een onverwachte C-sectie krijgen, zijn onder meer:

 • Foetale nood
 • Langdurige bevalling
 • Cephalopelvische disproportie
 • Placenta abruptie
 • Maternale bloeding
 • Verward of verzakt snoer
 • baarmoeder scheuren

Het kan op dit moment een enge gebeurtenis zijn om te verwerken. Het kan het ook moeilijk maken om een ​​band met je baby te krijgen als je herstellende bent van een grote buikoperatie. Je verdient de tijd om deze gevoelens te helen en te verwerken, omdat ze normaal en begrijpelijk zijn. Als je een verrassende keizersnede hebt gekregen, weet dan dat je geboorte net zo waardevol en belangrijk is als die van iemand anders!

“Het was slechter/beter dan ik had verwacht.”

Als het om de bevalling gaat, gaat het niet zoals verwacht. Misschien merk je zelfs dat je jezelf tijdens het hele proces verrast hebt. Ik had bijvoorbeeld niet verwacht dat ik een ruggenprik zou hebben die niet zou werken tijdens mijn eerste bevalling. Ik was slecht voorbereid, had veel pijn, had koorts en slaagde er op de een of andere manier in om sterk te blijven en mijn zoontje te baren ondanks drie uur persen.

Ik verraste mezelf die dag met hoe sterk ik kon zijn. Maanden later verbaasde ik mezelf opnieuw toen ik erachter kwam hoeveel ik van mijn geboorte had weggestopt omdat ik er emotioneel niet klaar voor was om ervan te genezen. Weet je wat? Het is normaal om te doen.

Er zullen waarschijnlijk hoogte- en dieptepunten zijn van je geboorte-ervaring. Vier de hoogtepunten omdat je trots bent en bezit die dieptepunten omdat ze nog steeds een speciaal onderdeel zijn van je geboorte-ervaring.

“Ik voel me losgekoppeld van mijn baby.”

Na de bevalling is het normaal om je overspoeld te voelen met emoties. Nerveus over het opvoeden van een kind (of het thuisbrengen bij hun broer of zus). Enthousiast om eindelijk je baby te ontmoeten. Bang om eindelijk thuis te komen. Sommige moeders voelen echter golven van verdriet of alsof ze geen band met hun baby kunnen krijgen. Volgens de American Pregancy Association, rond 70-80% van de nieuwe moeders ervaart stemmingswisselingen of negatieve gevoelens na de geboorte van hun kind. Deze stemmingswisselingen of negatieve gevoelens vlak na de bevalling worden gewoonlijk de ‘babyblues’ genoemd. En in feite – ze zijn volkomen normaal.

Het goede nieuws is dat de babyblues meestal 14 dagen na de bevalling vanzelf verdwijnt. Als u na 14 dagen symptomen opmerkt of uw gevoelens beginnen te intensiveren, kunt u het beste meteen contact opnemen met uw zorgverlener, omdat dit vroege tekenen kunnen zijn van een perinatale of postpartum stemmings- en angststoornis (PMAD).

Sommige dingen die u kunt doen om uw kansen op het ervaren van negatieve gevoelens buiten de babyblues te verkleinen terwijl u zich hecht aan uw baby, zijn onder meer:

 • Hulp vragen (mama, je verdient wat tijd voor jezelf)
 • Prioriteit geven aan de slaap (dutjes doen of je partner ’s nachts een fles laten aanbieden)
 • Zorg dat je iemand hebt die je kunt vertrouwen
 • Probeer niet “terug te stuiteren”
 • Verlaag je verwachtingen
 • Ga naar buiten en geniet samen van de zon (zolang je medisch goedgekeurd bent voor activiteit)

“Ik voel me angstig als ik aan mijn arbeidservaring denk.”

Geboortetrauma kan worden gedefinieerd als ELKE gebeurtenis die je tijdens de geboorte hebt meegemaakt en die emotionele of fysieke stress veroorzaakte. Dit soort trauma’s kan gevoelens van angst, verdriet en zelfs depressie veroorzaken door aan je arbeidservaring te denken. En als deze gevoelens niet worden gedeeld of besproken, kunnen ze leiden tot ernstigere problemen, zoals:

 • Een PMAD ontwikkelen
 • Moeite met binding met baby
 • Niet in staat om iemand anders te vertrouwen dan jezelf met baby
 • Relatieproblemen
 • Moeite met slapen
 • Moeite met eten

hoewel ongeveer 4% van de vrouwen die bevallen, ervaren uiteindelijk een vorm van geboortetrauma gevolgd door postpartum PTSS – er zijn manieren waarop moeders deze traumatische ervaringen kunnen verwerken om de gevoelens van stress, angst of depressie te minimaliseren.

Praattherapie is een van de meest populaire manieren waarop een moeder gevoelens van angst of depressie kan bestrijden die gepaard gaan met een traumatische bevalling. Sommige moeders vinden ook verlichting door contact te maken met andere moeders die een soortgelijke ervaring als zij hebben meegemaakt – dit kan zijn via lokale moederbijeenkomsten of online moederschapsgroepen.

Als uw angst rond uw arbeidservaring overweldigend te veel wordt om te verdragen, neem dan contact op met uw zorgverlener. Op deze manier kunt u op weg zijn naar genezing van uw arbeidservaring.

Onthoud dat geen van deze gedachten na de bevalling betekent dat je zwak of onbeduidend bent. Het is normaal om al deze verschillende emoties na de geboorte te voelen. Neem de nodige tijd om je gevoelens te valideren, te helen en indien nodig extra hulp te krijgen.

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Jebabydichtbij
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart